Pred davnimi časi, ko so svetu vladale pošasti, je vsako leto na isti dan ena izmed njih prišla na površje in sejala strah med ljudmi. Ti so se pošasti tako bali, da so z njenim prihodom obeležili konec starega in začetek novega leta, z njenim imenom (Nian) pa označili besedo “leto”.

Pošast je prihajala leto za letom in vsakič znova za seboj puščala razdejane vasi in uničene domove. V strahu, da jih ne bi napadla, so se ljudje zbirali v hišah in skupaj bedeli vso noč. Mnogo let so se na ta način skrivali ter upali, da dočakajo novo jutro. Vse dokler se ni največji modrec med njimi domislil načina, kako za vedno odgnati zlobno nakazen.

Zaukazal je, naj na zadnjo noč v letu prižgejo ogenj iz bambusovih palic. Te naj bi namreč s svojim glasnim prasketanjem prestrašile pošast. In res, vaščani so zanetili največji ogenj, kar jih je kdaj bilo. Hrup, ki so ga povzročale bambusove palice, pa je bil tako glasen in grozovit, da je pošast prestrašeno zbežala nazaj v svojo jamo. Ljudje so vzklikali od veselja ter drug drugemu čestitali, ker so tako uspešno izpeljali zastavljeni načrt.

Pošast se od tega večera naprej ni prikazala nikoli več. Ljudje so namreč ob vsakem zaključku leta bedeli pokonci, prižigali petarde in ognjemete ter drug drugemu čestitali za minule uspehe in voščili vse najboljše v prihajajočem letu.

Čeprav nas do kitajskega novega leta loči še slab mesec1, se tu že veselimo zmag nad takšnimi in drugačnimi pošastmi ter praznujemo vstop v leto 2009. Naj bo to v čim večji meri zapolnjeno z ljubeznijo, zdravjem in srečo.

new_year_2009

  1. Na Kitajskem bodo prihod novega leta praznovali 26. januarja, ko se bo začelo leto bivola – po njihovem štetju leto 4707. []