Prizori iz zadnjega vzpona na Debelo peč so me tako navdušili, da sem se minulo soboto odločil za ponoven obisk Julijcev. Glede na moji želji, da grem tokrat še višje in da se čim bolj približam Triglavu, je bila odločitev pravzaprav precej enostavna. Vzpon na 2515 metrov visoko Kredarico z izhodiščem v Krmi je pač ena izmed najbolj priljubljenih zimskih tur, v paketu s sončno napovedjo pa seveda ni šlo pričakovati drugega kot dan poln užitkov.

IMG_1098

Žal je imela podobne obete tudi kopica drugih pohodnikov, turnih smučarjev in deskarjev, saj je bilo parkirišče, do katerega vodi pohvalno urejena in splužena gozna cesta, ob mojem prihodu že čisto zapolnjeno. Manevriranje in izmikanje “zamudnikom”, ki so poskušali isto srečo kot jaz, ter povratek do Kovinarske koče sta mi tako ukradla še nekaj minut, ki so bile v tekmi s prihajajočim še kako dragocene.

IMG_1103

Pot do Vrtače sem zahvaljujoč Velikemu in Malemu Draškemu vrhu še nekako oddelal v senci, že prvi stik s soncem pri vzponu do pastirske koče v Zgornji Krmi pa je prinesel spoznanje, da me čaka pasji dan.

IMG_1108

Sonce, ki se je neusmiljeno vzpenjalo po nebu, je poskrbelo, da se je kalvarija začela že pred Kalvarijo. Snežna podlaga se je namreč na mestih že tako zmehčala, da se je precej povečala frekvenca kletvic, ko sem reševal eno ali drugo nogo iz luknje in se z zavistjo oziral proti smučarjem, ki jim je bila ta dodatna poraba energije prihranjena.

IMG_1120

Po dobrih štirih urah sem že gazil po zadnji vzpetini in se zvedavo oziral po vetrnih elektrarnah, ki so prve, ki pozdravijo pohodnike na Kredarico. Tako kot sem bil vesel vetrnic, sem bil kasneje z enako mero vesel dejstva, da vremenarja, ki živita v domu, nista zgolj v službi domovine, ampak ti z veseljem postrežeta tudi z (naravno) ohlajenim hmeljevim zvarkom. Še več. Možakarja sta baje precej domača tudi s kuhalnico.

IMG_1133

Ko sem utišal pritožbe iz trebušne votline, sem seveda hitro odcapljal na drugo stran koče, kjer sta me za dogovorjeno fotoseanso že čakala ata Očak in njegov mlajši brat.

IMG_1138

Za konec sem se še prepričal, koliko je resnice v Pečenkovih besedah, ko nam zvečer prek TV ekranov sporoča, da Kredarico pokriva dobre tri metre debela snežna odeja, …

IMG_1143

IMG_1166

… se naužil še zadnjih razgledov …

IMG_1137

IMG_1173

… in se odpravili nazaj v dolino Krme.

IMG_1181

P.S.: Žepni Canon S95 preprosto ni bil kos močni svetlobi, zato tokrat črno-bela obdelava.